www.shop-einstal.ro

Alege hidroforul potrivit si scapa de cheltuieli inutile

De cele mai multe ori alegem produse ieftine si ajungem sa regretam. Calitatea trebuie tot timpul aleasa, si nu cantitatea sau pretul redus. Asta nu inseamna ca nu pot fi gasite produse ieftine dar si bune – totusi trebuie sa stii ce alegi, mai ales cand vine vorba de un hidrofor.

Alimentarea cu apa a locuintei este o problema ce trebuie rezolvata corespunzator, mai ales in cazul in care nu este posibil racordul la sistemul centralizat de furnizare a apei. In astfel de cazuri se alege un hidrofor, despre care toata lumea stie multe, dar de fapt nu stie nimic. Asa ajunge sa investeasca in hidrofoare care nu fac fata cerintelor si ajung mult mai costisitoare decat se astepta. Sa vedem in continuare ce inseamna un hidrofor si de ce criterii trebuie tinut cont cand il alegi.

Ce este de fapt un hidrofor?

Hidroforul este o instalatie folosita la pomparea apei intr-o locuinta. Sistemul este complex, format din electropompa, vasul hidroforului, racord, presostat si manometru.

Electropompa este in fapt o pompa actionata de un motor electric, care face posibila ajungerea apei in locuinta. In ceea ce priveste vasul hidroforului, difera doar capacitatile, in functie de necesitati. Racordul face legatura intre pompa si vasul hidroforului, manometrul indica presiunea apei din circuit, iar presostatul actioneaza pompa in functie de aceasta presiune prezenta.

Criterii de alegere a hidroforului

Este foarte important sa stii ceea ce cauti atunci cand vrei sa cumperi un hidrofor. Chiar daca la prima vedere pare simplu, exista mai multi factori de care trebuie sa tii cont, si anume:

  • Distanta pana la sursa de apa. Hidroforul va prelua apa direct din panza freatica, ce poate fi situata mai la suprafata sau mai la adancime. In acest caz distanta conteaza foarte mult: daca apa este aproape de nivelul solului, un hidrofor de adancime mica (9 metri) poate fi suficient; daca aceasta limita este depasita, recomand instalarea de hidrofoare cu pompe de mare adancime (30 metri).Daca nu se instaleaza un hidrofor corespunzator cu distanta pana la sursa de apa, se vor intampina probleme de genul presiunii foarte reduse a apei pe instalatie, sau debite notabil scazute.
  • Debitul apei conteaza de asemenea foarte mult. Acesta va da presiunea apei in instalatia hidroforului, dictand de asemenea si capacitatea vasului acestuia.In zonele in care debitul apei este ridicat, se recomanda instalarea vaselor de capacitate mai mare, care vor aduce si un numar mai redus de porniri ale pompei, implicit un consum de energie mai redus.
  • shop-einstal.roNumarul consumatorilor si utilizatorilor. Daca este vorba despre o casa cu un singur etaj, cu o singura baie si bucatarie, iar panza freatica este situata sus, un hidrofor cu pompa de mica adancime poate sa indeplineasca necesarul de debit si presiune pentru apa furnizata.Daca vorbim totusi de o casa cu un etaj sau mai multe, cu bai la fiecare nivel, vor fi absolut necesare acele hidrofoare cu pompe de mare adancime, cu motoare puternice si vase de expansiune mari. Acestea pot sa ofere nivelul dorit de presiune, indiferent de cate robinete sunt deschise, de cati consumatori activi sunt in locuinta, indiferent daca se folosesc simultan toate baile si bucataria.

Vrem confort, dar nu tot timpul stim ce sa alegem pentru a-l obtine. Se aplica si in cazul hidrofoarelor: urmand recomandarile anterioare si tinand cont de cerinte, hidroforul va fi investitia care se va amortiza rapid si eficient, fara a aduce cheltuieli suplimentare.

Autor: Catalin Mihai Sotropa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *