Autostrada Transilvania

Autostrada Transilvania

Proiectul „Autostrada Transilvania” este un proiect care implica ridicarea unei autostrazi cu patru benzi avand o lungime de 415 kilometri, intanzandu-se de la nord vest-ul orasului Brasov pana in Oradea, la granita cu Ungaria. Aceasta va strabate localitatile Brasov, Fagaras, Sighisoara, Targu Mures, Cluj Napoca si Oradea.

Pornind din centrul Romaniei, din Brasov, aceasta va trece prin Podisul Transilvaniei, unde se afla orasul Targu Murues, ajungand in Cluj, continandu-si drumul inspre Ungaria, pe langa Oradea, avand capatul in comuna Bors, in apropierea satului romanesc Santaul Mare si a satului maghiar Naygkereki, unde va continua cu autostrada M4 in Ungaria catre Miskolc si Budapesta. Beneficiarul si finantatorul proiectului este Guvernul Romaniei, licitatia pentru proiectare si executare fiind castigata de catre compania americana Bechtel International Inc, alaturi de partenerul sau din regiune, compania turceasca Enka Insaat ve Sanayi A.S. Aceasta intelegere a dus la construirea primului tronson al autostrazii Tirana – Pristina, Autostrada Transilvania fiind al patrulea proiect derulat de catre Bechtel si Enka Insaat ve Sanayi A.S.

Initial, contractul din 2004 cu Bechtel a fost semnat pentru suma de 2,2 miliarde de euro, urmand ca apoi sumele sa creasca, unele surse mentionand valori de intre cinci si sapte miliarde de euro. Din aceasta portiune, care se refera la proiectare drumuri si poduri, doar 10% din lungimea totala a fost proiectata, adica 51,8 kilometri, reprezentand sectiunea Campia Turzii – Gilau. Podul care face legatura intre tronsonul Gilau – Mihaiesti, de peste Somesul Mic, nu este inca terminat. In anul 2004, lucrarile au inceput pe doua segmente simultan, anume sectiunea 2b Campia Turzii – Cluj Vest si sectiunea 3c Suplacu de Barcau – Bors.

Intre 2010 – 2014, constructia autostrazii Brasov – Cluj – Bors a fost sistata. Abia pe 16 aprilie 2014 s-au alocat iar bani pentru terminarea acestui tronson. Lucrarile pentru autostrada Transilavia au incetat si in 2005, autoritatile reanalizand contractul pe care il incheiase guvernul precedent. Drept urmare a sistarilor lucrarilor, termenul de finalizare pentru autostrada a fost prelungit pentru 2013. In 2011, lucrarile continuau sa se afle in urma, iar Ministerul Transporturilor a dorit renegocierea contractului, iar Bechtel a acceptat reducerea costurilor, renuntand si la tronsoanele la care nu incepusera inca munca. Segmentele Gilau – Nadaselu si Campia Turzii – Targu Mures au fost modificate in proiect, ca urmare a reducerii costurilor.

Proiectul reprezinta un motor economic pentru dezvoltarea Romaniei, deoarece, dupa terminarea lucrarilor, autostrada va reprezenta o sectiue importanta a sistemului national si international de autostrazi, reusind sa asigure o importanta si necesara legatura cu restul Europei. Ridicarea autostrazii are o importanta mare in procesul de integrare a tarii noastre in cadrul economiei europene, deoarece asigura legatura dintre pietele Europei cu cele din Asia centrala, datorita portului Constanta la Marea Neagra.

La momentul proiectarii planului, acesta a fost impartit astfel:

 

Sectiunea 1 Brasov (Cristian) – Targu Mures (Ogra) 161 km
Sectiunea 1a Brasov (Cristian) – Fagaras
Sectiunea 1b Fagaras-Sighisoara
Sectiunea 1c Sighisoara- Targu Mures (Ogra)

Sectiunea 2 Targu Mures (Ogra) – Cluj Vest (Gilau) 90 km
Sectiunea 2a Targu Mures (Ogra) – Campia Turzii
Sectiunea 2b Campia Turzii – Cluj Vest (Gilau)

Sectiunea 3 Cluj – Bors 164 km
Sectiunea 3a Cluj Vest (Gilau) – Mihaesti
Sectiunea 3b Mihaesti – Suplacu de Barcau
Sectiunea 3c Suplacu de Barcau – Bors (granita)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *