munca in echipa

Avantaje si dezavantaje ale lucrului in echipa

Va amintiti acele momente cand aveam de facut proiecte pentru scoala si chemam mai multi colegi sa lucram impreuna? Sau cand ceream parerea tuturor din casa dupa ce terminam? Acele momente in care ideile unora erau considerate stupide, in timp ce ale altora erau imediat acceptate? Acele situatii ilustreaza exact principalele avantaje si dezavantaje ale lucrului in echipa. Sa vedem exact care ar fi acestea.

Avantaje

Primul si cel mai important avantaj este ca se creste productivitatea totala. Fiecare participant contribuie cu abilitatile sale si asigura un rezultat final de calitate in acest fel.

Cu cat sunt mai multi membri in grup, cu atat sunt disponibile si mai multe resurse. De asemenea abilitatile si talentele fiecaruia reprezinta un alt atu.

Proiectele se realizeaza mai bine in echipa decat individual. Daca unul sau cativa membri ai proiectului absenteaza la un moment dat, acesta nu se opreste cu totul, cei ramasi continua munca. Grupul ofera mai multe optiuni, gandire combinata, iar prin discutii se pot evita acele situatii care sa afecteze calitatea sau eficienta proiectului final.

Dezavantaje

Unul din cele mai mari il reprezinta faptul ca nu exista libertatea gandirii individuale. Oricat de rational ar fi punctul de vedere pe care il ai, trebuie acceptat si de grup, uneori se denatureaza sau se altereaza opinia, punandu-se la compromis cu altele.

Un alt lucru important de mentionat este si timpul necesar evaluarii. Daca rezultatul obtinut este cel dorit, proiectul este un succes, lucrurile raman cum sunt si nu mai conteaza cine a muncit mai mult si cine mai putin. Daca insa e un esec, cu atat mai mult timp va lua verificarea acestor lucruri cu cat sunt mai multi participanti.

Mai exista de asemenea riscul ca unii sa isi atribuie meritele iar altii sa munceasca din greu fara sa fie recunoscuti. Recunoasterea poate fi de asemenea acordata in mod egal, chiar daca X a contribuit cu 1% la proiect si Y cu 10%, toti vor primi aceleasi beneficii.

Acestea au fost cateva avantaje si dezavantaje ale muncii in echipa, cu care trebuie jonglat intr-un mod cat mai eficient. Beneficiile sunt net superioare micilor dezavantaje, daca sunt depasite acestea din urma si atentia si concentrarea este acordata exclusiv proiectului in echipa de realizat, rezultatul final va fi cu siguranta peste masura asteptarilor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *