baterii-eco

Bateriile ecologice

 

Tehnologia avanseaza intr-un ritm uluitor, insa bateriile par intotdeauna a fi ramase in urma, impiedicand de multe ori dezvoltarea de dizpozitive si gadget-uri noi, pur si simplu din cauza dimensiunilor lor voluminoase sau din cauza capacitatii de stocare limitata. Totusi, acestea isi fac treaba, intr-un mod mai lent ce-i drept, insa oamenii de stiinta ar putea sa fi facut un pas important in domeniul dezvoltarii de noi dispozitive de stocare e energiei de mare capacitate. Asadar, acestia au inventat noi dispozitive de stocare a energiei de mare capacitate, fabricate dintr-un material ieftin si regenerabil: lemn.

Chiar daca acestea sunt deocamdata grele dar flexibile, aceste inventii spongioase pot face fata unor anumite socuri puternice, aceasta fiind o caracteristica foarte importanta pe care multe aparate electronice extensibile nu le poseda. Ce e mai minunat, materialul ultrausor care a fost creat pentru a construi aceste dispozitive, le-am permis oamenilor de stiinta sa creeaze structuri 3D, acest lucru fiind urmarit de mai bine de un deceniu. Chiar daca unele dispozitive de stocare 3D au fost deja create in trecut, acestea au fost limitate de procesele de fabricatie care au fost utilizate pentru a crea o arhitectura complexa.

Pentru a crea acest material inovator pe baza de lemn, cercetatorii de la KTH Royal Institute of Technology si Universitatea Stanford au inceput sa lucreze cu celuloza- acestia au gasit un lant lung de molecule de zahar in peretii celulelor vegetale, care pot oferi putere lemnului. Echipa a creat apoi un material spongios cu cerneala care conduce curentul in interiorul acestui dispozitiv, permitand cercetatorilor sa creeze un dispozitiv de stocare a energiei de tip 3D. Acesta este un dispozitiv care are o incarcare rapida, si poate sa stocheze cantitati uriase de sarcina electrica. Impresionant, acest dispozitiv a fost atat de rezistent la un impact, incat a reusit sa-si pastreze functia integrala la comprimari de pana la 75%.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *