fumat

Cat de periculos este fumatul?

Fumatul reprezinta una din cele mai dificile lupte care le duc cei cu dependenta. Oamenii de stiinta estimeaza ca tigarile sunt mai captivante decat cocaina, heroina sau alcoolul. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatul ucide mai multi oameni decat orice alta boala din lume. Cu toate aceste informatii, de ce continua oamenii sa mai fumeze?

Cei mai multi isi continua acest viciu pentru ca le este foarte greu sa se opreasca. Nicotina este o substanta care provoaca dependenta si face ca oamenii sa se simta plini de energie, aflandu-se constat intr-o stare de alerta. Fumatorii ”isi pierd mintile” in cautarea unei tigari atunci cand nu au, iar renuntarea la fumat implica tulburari de somn si pofta de fumat. Totusi, oamenii de stiinta anunta ca 70% din oamenii care s-au lasat de fumat, s-au apucat din nou.

Publicitatea in ceea ce priveste tutunul are un impact foarte mare asupra oamenilor care fumeaza. Timp de ani de zile, industria a incercat sa faca din fumat o actiune glam, plina de farmec, ajutandu-se de filme, televiziune si panouri publicitare. Din moment ce publicitatea privind tigarile este in prezent controlata, influenta sa poate fi resimtita prin mostrele gratuite de tigari sau prin campanii de promotii, care ofera un pachet gratis la unul cumparat, de exemplu. O multime de oameni sustin ca fumatul ii ajuta sa se mentina slabi, insa adevarul consta in faptul ca fumatul reduce simtul gustului, astfel ca fumatorii mananca mai putin pentru ca nu reusesc sa savureze mancarea.

Depedenta psihica

Fumatul da nastere si dependentei de ordin psihic. O multime de oameni fumeaza deoarece ii ajuta pe acestia sa se relaxeze si sa faca fata unor situatii mai dificile, sau doar datorita motivului ca le da o buna parte a increderii de sine. O alta parte de fumatori, pur si simplu fumeaza pentru ca se plictisesc. Fumatul da nastere unei senzatii de satisfactie care este destul de dificil de explicat. In cele din urma, oamenii care fumeaza se afla intr-o faza continua de negare- acestia stiu ca fumatul este o actiune gresita, insa continua sa fumeze pe motivul ca ”nu e chiar atat de groaznic pe cat pare”.

One comment

  1. efectele fumatului sunt binecunoscute… cu toate acestea prea putini sunt cei care reusesc. Este drept ca nici organizatiile care ar trebui sa puna in prim plan sanatatea oamenilor, nu prea se preocupa de asta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *