anemia

Cauzele deficientei de fier

Intre toate mineralele necesare organismului, fierul ocupa un rol foarte important. Prezent predominant in globulele rosii, fierul are ca rol principal crearea de hemoglobina, proteina care transporta oxigenul in corp. Prin urmare, atunci cand fierul din organism scade sub nivelul normal, scade de asemenea si nivelul de oxigenare al tesuturilor. De aceea se ajunge ca persoana afectata de deficienta de fier sa fie mai obosita, stare acompaniata de slabiciune generala, dureri de cap uneori si paloare. Sa vedem in continuare care ar fi posibilele cauze ale deficientei de fier in organism.

Dieta nesanatoasa. Anumite alimente sunt surse principale de fier si excluderea lor din dieta poate duce la anemie. De aceea nu trebuiesc neglijate alimente precum legume cu frunze verzi, carne rosie, fructe uscate si altele pentru a se preveni deficienta de fier.

Pierderea masiva de sange datorata accidentelor grave este o alta cauza a scaderii nivelului de fier din organism. O alta posibila cauza ar fi si afectiunile intestinale. La nivelul intestinelor se proceseaza si se absorb nutrientii din alimente, se distribuie prin vasele de sange catre diverse parti ale corpului. Acest proces are loc intr-un mod eficient numai daca intestinul subtire are capacitatea de a absorbi corespunzator nutrientii din alimente.

Sarcina este o alta posibila cauza a deficientei de fier. Necesarul de nutrienti, minerale, vitamine si proteine creste foarte mult in momentul in care o femeie este insarcinata. Din nefericire regimul alimentar ales nu poate tot timpul sa satisfaca necesarul de fier, si se poate ajunge la diverse forme de anemie, mai usoara sau mai accentuata. Pentru a se suplini aceasta nevoie de fier, medicii recomanda de cele mai multe ori suplimentele cu fier.

In caz de deficienta de fier, anemie, doctorii recomanda de cele mai multe ori o dieta bogata in fier si chiar suplimentele, dupa cum spuneam. Daca totusi conditia persista, este necesar un diagnostic mai aprofundat, poate exista o alta conditie medicala ce influenteaza anemia, astfel se impune un tratament in consecinta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *