Ochii de culori diferite sunt destul de neobisnuiti si adesea sunt cauzati de factori ereditari. In mod normal culoarea ochilor la un individ este aceeasi. Se intampla uneori fenomentul heterocromiei, o conditie ce cauzeaza colorarea diferita a ochilor. Fiecare iris – discul din jurul pupilei – are o alta culoare. Desi la oameni este un fenomen destul de rar intalnit, in regnul animal, in special la caini, pisici si cai se intalneste mai des.
Pigmentul secretat de celulele irisului, denumit melanina, determina culoarea ochilor. Ochii au o culoare mai inchisa cand o cantitate mai mare este continuta, in timp ce o cantitate mai mica da o culoare mai deschisa, de obicei culoarea albastra. In cazul heterocromiei cantitatea este diferita, in functie de cum este distribuita melanina, ochii pot fi de culori cu totul diferite.
Cauzele acestui fenomen sunt diverse. Una din ele este reprezentata de trauma, loviturile la ochi putand cauza heterocromia. In urma loviturii pot fi provocate sangerari interne care sa duca la acumularea sau pierderea pigmentului la ochiul afectat. Drept urmare acesta va parea mai inchis sau mai deschis la culoare fata de celalalt. Aceasta schimbare de culoare poate fi temporara, dupa vindecare revenind la normal, sau poate ramane permanenta, daca lovitura este mai grava.
Glaucomul este o boala ce provoaca acumulari excesive de presiune la nivelul ochiului, afectand in mod ireversibil nervul optic. Presiunea intraoculara crescuta asociata cu glaucomul pot deranja distribuirea uniforma a pigmentului pe iris si poate duce in cele din urma si la schimbarea culorii.
Inflamatia cronica a irisului – multi ani de zile renumita actrita Mila Kunis a avut aceasta problema, ceea ce a facut ca unul din ochi sa devina verde in timp ce celalalt era caprui. Inflamatia cronica a irisului poate fi datorata infectiilor oculare sau problemelor autoimune.
Obiectele straine din ochi pot afecta irisul si locul unde este produs pigmentul. De obicei particule mici de praf ce intra in ochi provoaca inrosirea albului ochiului, insa nu afecteaza culoarea. Daca totusi corpul strain afecteaza irisul, poate modifica ulterior si culoarea ochiului daca este deranjata productia de pigment.
Persoanele nascute cu ochi de culori diferite ar trebui sa consulte un medic pentru a vedea daca acest fapt nu este un simptom al uneia din bolile mentionate mai sus. De obicei insa heterocromia are cauza congenitala, si diferenta este foarte putin sesizabila. Daca tine de alti factori, aparand dintr-o data, trebuie consultat un medic specialist.