gandire abstracta

Ce inseamna gandire abstracta sau concreta

Oamenii gandesc in mod diferit. Gandirea concreta se refera la procesul de gandire in care individul percepe ceva ce este prezent din punct de vedere fizic in preajma sa, cu ajutorul simturilor. Orice poate fi vazut, auzit, atins sau mirosit este analizat si nu mai sunt facute alte conexiuni.

Cei ce gandesc abstract, pe de alta parte, cauta mesaje, dedesubturi si interpretari. Relationeaza experientele traite si lucrurile din jurul lor prin teorii si concepte emotionale, fiind capabili sa priveasca dincolo de ceea ce este evident.

Conceptul de „aici si acum” este cel pe care se bazeaza gandirea concreta. Ideile nu compara ceea ce se simte in momentul prezent cu ceva ce s-a intamplat in trecut. Pentru un individ ce gandeste practic, concret, fiecare instructiune trebuie urmata pentru ca orice treaba sa fie dusa la bun sfarsit. Fiecare propozitie este luata in sensul ei propriu.

Cei ce gandesc intr-un mod abstract sunt constienti intr-un alt mod de ceea ce ii inconjoara. Simturile si observatiile pe care le fac le stimuleaza sentimentele. Observa modelul pe care il urmeaza un anumit proces si fac analogii, chiar si in discutii pun in aplicare gandirea abstracta, de aceea o conversatie cu o astfel de persoana poate deveni foarte interesanta intrucat exista infinite posibilitati catre care aceasta poate sa ajunga.

O persoana ce gandeste intr-un mod abstract va aborda rezolvarea unei probleme dupa un model propriu, dupa stilul propriu, bazandu-se de cele mai multe ori pe instinctele personale, improvizand si asa mai departe. Cei cu gandire concreta vor avea nevoie de un plan bine stabilit, de un set de instructiuni si de pasi de urmat pentru a duce treaba la bun sfarsit. Cu siguranta asta nu inseamna ca sunt persoane ce invata mai greu; sunt greu de identificat dintr-un grup de persoane. De cele mai multe ori cei cu gandire concreta pot avea foarte mare succes in propriul domeniu de activitate, intrucat sunt mult mai practici decat restul, urmand modelele predefinite.

2 comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *