S-a intamplat cel putin o data sa inghiti din greseala guma de mestecat. Ce se intampla in acest caz? Ca si copil probabil ti-ai intrebat parintii si probabil ai primit raspunsuri extraordinare care pareau adevarate la acea vreme. Unul dintre cele mai comune astfel de mituri oferite de parinti copiilor este faptul ca guma se lipeste de intestine si dureaza sapte ani pana cand este eliminata din corp.
Sa privim intai ingredientele gumei de mestecat. Cele de baza includ indulcitori, coloranti, arome si baza de guma. Toate acestea sunt usor dizolvate de organism, in afara de baza de guma. Asadar daca guma de mestecat este inghitita, toate celelalte ingrediente sunt dizolvate, iar baza de guma este si ea eliminata din organism, insa pentru a trece prin tot tractul digestiv poate dura pana la 2-3 zile, insa in nici un caz sapte ani.
Inghitirea de cantitati mari de guma de mestecat intr-o perioada scurta poate duce la blocarea tractului digestiv, insa acest caz este unul rar. Copiii pot sa se sufoce daca inghit guma de mestecat, deoarece le lipseste maturitatea de a intelege ca doar se mesteca si nu se inghite. Ca si o aluna inghitita, sau o moneda, guma inghitita de un copil se poate transforma intr-o conditie urgenta. Trebuie notat si faptul ca exista si efecte secundare la persoanele care mesteca guma. Uneori diareea, flatulenta si balonarea sunt considerate efecte secundare la adultii si copiii care mesteca guma. Guma de mestecat fara zahar prezinta si ea un pericol deoarece contine indulcitori artificiali care vin impreuna cu alte efecte secundare.
Guma inghitita este eliminata din organism in termen de 72 de ore. Cu siguranta nu va sta in corp timp de sapte ani, odata inghitita. Atentie insa la inghitirea accidentala de cantitati mai mari, poate deveni periculoasa, poate bloca tractul digestiv sau crea alte probleme.