procesor

Cel mai bun procesor pentru un laptop

Cand iti cumperi un laptop nou, primul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare sunt specificatiile procesorului. Nu e nici o surpriza, tinand cont de faptul ca viteza procesorului cu siguranta va afecta performantele laptopului.

Cum sa alegi procesorul potrivit? Pentru cei ce sunt mai putin cunoscatori in domeniul computerelor, iata cateva lucruri ce trebuiesc luate in considerare la alegerea celui mai bun procesor pentru un laptop.

Frecventa – primul lucru ce trebuie verificat, de obicei este mentionat in specificatii. Regula principala e: cu cat e mai mare frecventa, cu atat este mai mare si viteza de procesare, implicit cresc performantele. Frecventa este masurata in GHz si unele din cele mai bune procesoare de pe piata in ziua de astazi lucreaza in jurul a 3-4 GHz.

Numarul de nuclee – pe langa viteza de procesare, trebuie verificat si acest aspect. Procesoarele din ziua de astazi sunt construite avand doua, patru, chiar sase nuclee. Cu cat mai mare numarul de nuclee, cu atat mai multe sunt si taskurile ce pot fi indeplinite simultan de procesor. Cu toate acestea, atentie: se poate intampla sa cheltui mult pe un procesor cu sase nuclee si sa descoperi ca de fapt aveai nevoie de unul doar cu patru nuclee.

Marimea cache-ului – cel de-al treilea factor de luat in considerare. De obicei gasim L2 cache, uneori L3 cache. Dimensiunea exprimata in MB afecteaza substantial performantele procesorului, prin urmare, cu cat mai mare, cu atat mai bine.

Care e cel mai bun procesor pentru un laptop? Dintre toate, se face remarcat Intel Core i7-4940MX. Patru nuclee, frecventa de baza de 3.1 GHz, fara indoiala este unul din cele mai bune procesoare de pe piata.

O alta varianta ar fi cea a concurentului Intel, AMD, cu procesorul AMD A110-7400P APU, cu 10 nuclee operationale (4 CPU si 6 GPU), 4 MB L2 cache si o frecventa maxima de 3.4 GHz. Deosebirea fata de Intel consta in pret.

In cele din urma, performantele si caracteristicile sunt importante, insa si costul. Recomandata este seria i7, insa daca bugetul nu permite o astfel de achizitie, chiar si o serie anterioara sau echivalenta de la AMD poate sa indeplineasca necesitatile impuse.

One comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *