Majoritatea celor ce isi doresc o masina nu isi permit de obicei sa isi cumpere una noua, direct din reprezentanta. Varianta achizitiei de autoturisme second hand este pentru multi solutia salvatoare – se economisesc bani si se poate gasi chiar ceva bun. Trebuie totusi atentie, intrucat cumpararea unui autoturism poate fi o problema destul de delicata.
Desigur prima data fiecare se gandeste la bugetul de care dispune. Pe langa pretul platit pentru autoturism, trebuie sa se tina cont ca mai exista si taxe care vor trebui platite – asigurare, rovinieta, impozit etc. La o capacitate mai mare a motorului si taxele vor fi mai ridicate, la unele modele de masini piesele si intretinerea sunt mai costisitoare si asa mai departe.
Se impune de asemenea o verificare temeinica a starii tehnice a autoturismului ce urmeaza a fi cumparat. Pentru modelele mai vechi de autoturisme poate ca este suficient sa se ceara ajutorul unui mecanic, insa la modelele mai noi trebuie gasita o alta solutie. In momentul de fata orice service auto care se respecta isi cumpara aparat diagnoza auto – un dispozitiv absolut necesar pentru identificarea posibilelor erori. Chiar daca vanzatorul isi recomanda masina pe care o vinde, aceste aspecte tot trebuie sa fie testate.
Verificarile simple pleaca de la un test-drive. Se incepe de la lumini, indicatoare de bord, aparate si instalatii cu care este dotata masina – clima, inchidere centralizata, stergatoare, alarma etc. Starea caroseriei este de asemenea un alt aspect ce trebuie verificat – nu trebuie sa fie indoita, sa prezinte urme de rugina, semne de accidente sau de revopsire, intrucat stratul nou de vopsea poate fi aplicat pentru a ascunde unele defecte.
Cartea tehnica a masinii trebuie de asemenea consultata. Daca autoturismul provine din strainatate, multi vanzatori sau intermediari apeleaza la manevra de a da inapoi kilometrii parcursi, insa in cartea de intretinere este specificat exact numarul acestora.
Starea de uzura interioara trebuie de asemenea verificata. Totul, de la tapiterie pana la scaune, bord, pedale, volan, butoane si manete trebuie sa arate cel putin acceptabil. Importanta unui test al masinii la drum este de asemenea notabila. Masina ce urmeaza a fi cumparata trebuie testata atat la drum intins, cat si in oras ori pe drumuri cu denivelari pentru a se putea observa daca apar sunete suspecte care sa indice posibile uzuri sau defecte ale pieselor.
Chiar si dupa verificarile preliminarii trecute cu brio, ramane la fel de indicata verificarea masinii la un service auto sau la un mecanic de incredere. Pot fi astfel detectate chiar si defectele ascunse, printr-o diagnoza specializata. Urmand toate aceste sfaturi, alegerea unei masini second hand nu va mai fi atat de dificila.