fuziuni

Cum sunt afectati angajatii de fuziuni si preluari

Fuziunile si preluarile sunt ca si jocurile de noroc, niciodata nu pot fi aproximate exact rezultatele viitoare. Pot sa aduca sau nu valoare companiei, au existat cazuri cand s-au dovedit a fi alegeri nepotrivite. Deciziile sunt luate de obicei in urma calculelor facute de comitetele directoare ale ambelor companii implicate, cu privire la eventualele castiguri ce vor urma si foarte rar se tine cont si de efectele asupra angajatilor.

Efectele fuziunilor asupra angajatilor

Ambiguitate in mediul de lucru

Cand doua companii fuzioneaza, este interesant de observat reactia angajatilor. Aceasta datorita faptului ca se creaza un grad de incertitudine in randul acestora cu privire la ierarhie. Intrebari precum „Care sunt noile reguli si politici?”, „Cui dam de acum rapoartele?”, „Care sunt noile strategii de evaluare si recompensare?” creaza confuzie si un mediu de lucru aproape haotic. Astfel se creaza o instabilitate intrucat angajatii se tem ca isi vor pierde locul de munca sau ca nu vor putea face fata noilor cerinte.

Anxietate si instrainare

In timpul unei fuziuni sau preluari forta de munca va fi o perioada deconectata, se vor inregistra absente sau chiar demisii din partea angajatilor, acestea avand un efect negativ asupra productivitatii. Comunicarea ineficienta adanceste si mai tare scaderea moralului angajatilor. Relocarea creaza sentimentul de instrainare si anxietate.

Amenintarea pentru job – noi concurenti

Probabilitatea concedierilor nu poate fi trecuta cu vederea in cazul fuziunilor sau preluarilor. In mod natural angajatii isi simt postul amenintat de acest aflux de personal. Efectul este total negativ asupra angajatilor care ajung sa aiba dificultati in a lucra impreuna cu noua echipa.

Fuziunile sau preluarile de companii pot sa prezinte un urias risc pentru partea de resurse umane a fiecareia. Angajatii companiei care o preiau pe o alta pot sa aiba un avantaj, noua achizitie marindu-le responsabilitatile si implicit remuneratia. Le este oferit astfel un avantaj, in timp ce personalul din compania preluata se simte amenintat. Efectele negative mentionate anterior pot fi evitate prin informarea din timp a angajatilor asupra intentiilor de fuziune sau preluare, pentru a-i pregati, pentru ca acestia sa poata face fata noilor schimbari.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *