renuntare la fumat

Curajul de a renunta la fumat

Foarte multe persoane fumatoare au renuntat la fumat la un moment dat, dar cu toate astea, multi dintre ei se regasesc cu o tigara in mana. Uneori, unui fumator ii sunt necesare doar cateva secunde pentru a renunta la fumat, aceasta decizie fiind fructul unei maturizari mai lente.

Tigara te „ajuta” pentru a relationa cu alte persoane, pentru a te destinde sau pentru a ramane treaz, pentru a-ti afisa personalitatea, a-ti mentine greutatea sau alungarea plictiselii. Asadar, daca fiecare fumator are motivele lui sa fumeze, niciunul nu va reusi sa se lase de aceasta activitate care ii aduce anumite beneficii, sustine psihologul Robert Molimard.

Renuntarea la fumat are la baza trei temeri fundamentale. Prima dintre acestea consta in pierderea unei placeri, cu toate ca, fumatorii recunosc la un moment dat ca unele tigari nu-i mai produc aceeasi placere ci lasa un gust amar, de vina. Ce-a de-a doua teama consta in ideea renuntarii. Fumatorul este de parere ca, renuntand la fumat, este privat de placerea apetitului de pe o terasa insorita sau de placerea discutiilor intre prieteni. Trebuie tinut cont de faptul ca, in momentul in care atribuim tigarilor aceasta placere recunoastem existenta unei puteri a acesteia, care de fapt nu exista.

Asadar, viitorul fost fumator traieste cu teama ca va pierde o parte din identitatea sa, chiar daca tutunul ii ascunde adesea personalitatea sub o imagine prefabricata.

Mentionarea tuturor motivelor de renuntare la fumat ne pot aduce pe calea renuntarii la tutun. Totusi, daca aceste motive nu ne conving sa renuntam la fumat este din cauza ca ratiunea noastra nu poate functiona si comanda singura.

Tuse, migrene, ameteli si oboseala sunt cele mai frecvente tulburari fizice pe care renuntarea fumatului le creeaza. Alte persoane sufera de o stare depresiva sau sunt irascibile. Un obicei bun de a inlocui lipsa tigarilor este acela de a face sport sau de ce nu, yoga.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *