sistem nervos

Curiozitati despre sistemul nervos

Fara indoiala cel mai complex sistem din organism, sistemul nervos uman este cu atat mai interesant. La baza, reprezinta o retea de celule prin care mesajele circula sub forma de impulsuri electrice intre creier si diverse parti ale corpului. Celula de baza este neuronul – care are puterea de a transmite informatii sub forma de semnale electrochimice.

Atunci cand atingem din greseala un obiect fierbinte, nervii conectati la piele transmit mesajul durerii catre creier. Ca raspuns, acesta da ordin muschilor din zona afectata sa traga respectiva parte a corpului departe de cauza durerii. Intregul proces este realizat intr-o fractiune de secunda – cu mult mai putin decat a durat parcurgerea acestor randuri. Exista si alte curiozitati legate de sistemul nervos, iar cateva dintre ele enumeram in continuare.

  • Exista miliarde de celule nervoase in corpul uman. Daca numarul lor este mai mare chiar decat cel al stelelor din galaxia Calea Lactee nu s-a putut stabili inca, insa cu siguranta acest numar este mai mare decat cel al oamenilor ce populeaza globul.
  • Doar creierul uman este constituit din aproximati 100 miliarde de neuroni. Daca acestia ar fi aliniati, ar acoperi o lungime de 600 mile terestre.
  • Maduva spinarii, de o lungime de aproximativ 50 centimetri, contine in jur de 13,5 milioane neuroni. Toate mesajele transmise de la creier catre organe si viceversa trec prin maduva spinarii.
  • Sistemul nervos poate sa transmita mesaje si impulsuri la viteze de 100 de metri per secunda.
  • La un fetus in curs de dezvoltare, neuronii au o rata de crestere de 250.000 per minut. Pana la nastere, creierul copilului contine deja aproximativ 10 milioane celule nervoase. De asemenea, la nou-nascuti, creierul se dezvolta la o rata tripla in timpul unui an. Odata ajuns in stadiul maxim de dezvoltare, cu inaintarea in varsta se pierde anual cate un gram din greutatea creierului.
  • Un alt fapt interesant aflat de cercetatori este ca barbatii au de aproximativ 6,5 ori mai multa materie cenusie in creier, comparativ cu femeile. Se stie de asemenea ca partea dreapta a creierului controleaza partea stanga a corpului, in timp ce partea stanga a creierului controleaza partea dreapta a corpului.

Pe langa toate acestea, mai trebuie cunoscut un fapt: abilitatea sistemului nervos de auto reparare este una limitata. Din acest motiv sunt atat de grave leziunile la nivelul sistemului nervos.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *