dieta echilibrata

De ce este importanta o dieta echilibrata

Te intrebi de ce vedetele arata in felul in care arata? De ce unii oameni nu merg la medic decat foarte rar in timp ce altii cheltuie mare parte din venituri pe spitalizari si tratamente? Raspunsul sta in regimul alimentar urmat. Si nu orice fel de dieta, ci una potrivita, sanatoasa, nu trebuie sa se infometeze, dar trebuie sa si manance pentru a-si pastra energia.

In principal o masa echilibrata consta in consumul tipului potrivit de mancare, si alimentarea in cantitati echilibrate.

Ce include o dieta echilibrata

Carbohidratii – simpli sau complecsi, clasificati si dupa indicele de glicemie in carbohidrati lenti sau rapizi. Cei rapizi sunt transformati in grasimi mai rapid, iar cei lenti nu sunt depozitati ca grasimi si ne ofera energie; contin fible si un indice glicemic scazut si ii gasim in paine integrala, paste, orez si altele. Carbohidratii lenti ne ofera energia necesara pentru indeplinirea activitatilor zilnice.

Proteinele – au roluri diversificate in functionarea organismului. Principala functie este construirea si repararea celulelor, astfel proteinele sunt la fel de necesare ca si carbohidratii cand vine vorba de o alimentatie sanatoasa. Nu numai ca ajuta organismul sa scape de grasimile nedorite, ajuta insa si la cresterea circulatiei. Ajuta de asemenea la productia de anticorpi care sa lupte contra infectiilor. Proteinele se gasesc in cantitati mari in alimente precum oua, carne de pui, peste, lapte si produse lactate.

Grasimile – ideea ca acestea sunt daunatoare organismului nu este decat un mit. Sunt la fel de esentiale organismului ca si ceilalti nutrienti, doar ca in cantitati mai mici. Grasimile protejeaza organele vitale precum inima, ficat, rinichi etc, lubrifiaza articulatiile si ajuta la transportul vitaminelor A, K, E, D in organism.

Vitaminele si mineralele – gasite in cantitati abundente in toate fructele si legumele, joaca rol de catalizatori si de co-enzime. Sunt necesare pentru o mare varietate de functii, precum cresterea si dezvoltarea organismului sau reglarea nivelului hormonilor.

Fibrele, suplimentele si apa sunt la fel de importante, insa nu sunt recomandate excesele, nici in cazul acestora si nici in cazul celor mentionate anterior. Trebuie mentinut in balanta aportul nutrientilor pentru ca efectele secundare de orice tip sa nu apara.

O alimentatie sanatoasa previne infectiile si bolile, tine greutatea sub control, ajuta la o dezvoltare sanatoasa a organismului, mentine si sanatatea psihica si chiar si frumusetea. Adevarul este ca nici un nutrient nu actioneaza singur. Trebuiesc consumati in acea combinatie optima pentru a maximiza beneficiile, iar alaturi de alimentatie trebuie sa avem grija si sa ne odihnim suficient si sa facem si miscare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *