caritsanmed

De ce este sistemul medical privat e mai bun decat cel de stat?

Intr-o societate care a fost mereu tratata cu lipsa de atentie si dezinteres, sistemul de sanatate a avut mereu de suferit in Romania. O fi lipsa de fonduri, vina noastra sau incompetenta conducatorilor politici? Plecand de la cel mai inalt nivel, foarte probabil vina trebuie impartita, atat asupra celor care conduc aceasta tara, dar si asupra noastra, ca electorat ce face aceste alegeri.

Haideti sa facem o scurta analiza si sa vedem care este cea mai buna alegere atunci cand ne dorim sa fim tratati corespunzator si in acelasi timp sa o facem la noi in tara. In ultimii ani, sistemul medical privat a cunoscut o puternica dezvoltare fata de cel de stat, astfel incat o comparatie intre acestea este mai mult decat necesara. Sa vedem in cele ce urmeaza ceea ce ne pot oferi acestea.

Igiena

Daca nu este curat intr-un spital atunci unde ar trebui sa ne asteptam sa fie? Consider ca igiena este cel mai important aspect intr-un mediu care trebuie sa fie cat se poate de lipsit de microorganisme daunatore, germeni, bacterii, etc. Sunt lipsite de scuze cazurile in care, in anul 2016, oamenii ajung in spital cu o afectiune si se externeaza fiind mai bolnavi sau chiar pot muri din cauza unor infectii dobandite in spitalele contaminate nu doar cu „microbi”, ci si cu nesimtire.

Spre deosebire de spitalele de stat, cele private sunt mai eficiente din punct de vedere al accesului, prezinta un trafic mai scazut si in felul acesta igiena poate fi pastrata la un nivel cat mai ridicat.

caritsanmed

Dotari

Tot in Romania este posibil, in functie de zona in care esti si interesul sau mai bine spus dezinteresul aratat pentru spitale, sa te trezesti in situatia in care nu exista nici medicamente. Sa mai vorbim despre alte dotari? Criza crunta ce a lovit sistemul sanitar de stat se vede in aparatura invechita, fondurile insuficiente modernizarii sau aparatura moderna peste care se aseaza praful din cauza incompetentei.

In spitalele si clinicile private, aspectul dotarilor a fost deplin inteles, realizandu-se investitii masive in acest scop, iar in prezent, se poate spune cu certitudine ca un spital privat este mult mai performant. Un exemplu foarte bun este Carit San Med Policlinica Targu Mures, cu o dotare la ultimele standarde si cu un personal exceptional.

Profesionalism

Se stie foarte bine problema pe care o are Romania din punct de vedere al personalului ce emigreaza masiv. Principalul motiv este cel financiar. Fiind puternic dezavantajat, sistemul sanitar de stat invita la coruptie, spaga, ceea ce a creat un „joc” vicios in randul celor care asteapta la cozile din unitatile de urgenta. Pe de alta parte, salarizarea mult mai mare si respectul pentru profesionalism si performanta, indruma cat mai multi dintre medicii din tara sa se indrepte spre spitalele si clinicile private.

Din aceste aspecte prezentate, este foarte clar ca un spital privat poate oferi conditii mult peste cele ce se regasesc in sistemul de stat, din toate punctele de vedere, cunostinte, dotari, aparatura, igiena, eficienta, timp de asteptare, etc.

Singurul dezavantaj ar fi costurile mai ridicate, dar este cineva care sa nu fie dispus sa plateasca pentru sanatate? Mai ales in conditiile in care, chiar si in cazul unui spital de stat costurile nu dispar complet, sa le consideram doar „neoficiale”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *