par carunt

De ce incaruntim

Parul carunt este considerat a fi un semn al inaintarii in varsta. De obicei incepand de la varsta de 30 de ani, parul incepe sa incarunteasca treptat, pana la varsta de 50 sau 60 de ani ajungand sa fie carunt in totalitate. Totusi acesta nu este cazul tuturor. Exista unele persoane de varsta mai inaintata care nu au aceasta problema, pe de alta parte sunt din ce in ce mai multi tineri care au par alb. De la tineri, adolescenti pana la persoane mai inaintate in varsta, cercetarile arata cateva motive ce pot duce la incaruntire mai rapida.

1. Ereditatea. Studiile arata ca cei ce au in familie persoane care au incaruntit sunt mai predispusi sa aiba aceeasi situatie. Genetica are un rol important cand vine vorba de par carunt, genele care cauzeaza incaruntirea prematura exista si afecteaza persoana, mai ales daca exista istoric in acest sens si in familie.

2. Probleme medicale sau de sanatate. Starea precara a sanatatii este un alt motiv pentru care parul devine carunt. Adesea se intalneste in cazul persoanelor ce sufera de deficienta de vitamina B12 sau de fier.

3. Fumatul. Cercetarile arata ca si persoanele care fumeaza sunt mai predispuse incaruntirii, comparativ cu nefumatorii.

4. Stres, emotii, socuri. Se crede ca si stresul si socurile emotionale pot declansa aparitia parului carunt. Persoanele care trec prin traume psihologice pot fi afectate de aceasta conditie.

5. Alte cauze. Aici sunt inclusi factorii de mediu, dieta, poluarea, expunerea la razele ultraviolete, diversi compusi chimici si altele.

A avea par carunt de la o varsta nu foarte inaintata poate avea anumite efecte psihologice. Multi isi pierd increderea in sine datorita faptului ca arata mai imbatraniti decat sunt de fapt, altii iau acest lucru ca pe ceva ce le confera un stil aparte. Date fiind posibilele cauze de mai sus, se impune luarea masurilor necesare pentru a preveni incaruntirea prematura, in special conteaza foarte mult sa avem un stil de viata sanatos si pe cat posibil sa tinem stresul la distanta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *