carii

De ce unele persoane sunt mai predispuse cariilor

Se poate observa ca unele persoane sunt mai predispuse decat altele in formarea cariilor. Poate fi identificata o cauza a acestui fenomen? Desigur. Factori precum igiena orala, diferente morfologice la dantura, alimentarea necorespunzatoare, chiar si sarcina poate contribui la formarea cariilor. Acest fapt indica amploarea problemei. Cariile apar datorita demineralizarii danturii la actiunea acizilor. Cand pH-ul din gura scade sub 5,5, demineralizarea debuteaza. La un nivel mai ridicat al pH-ului decat 5,5, procesul de remineralizare reincepe, prevenind aparitia cariilor.

Formarea cariilor are cauze diferite la fiecare persoana, deoarece se poate observa inclusiv in cadrul familiilor, membrii acestora avand stiluri de viata similare. Factorii principali ce influenteaza aparitia cariilor sunt enumerati in continuare.

Structura dintilor este aproximativ aceeasi la fiecare individ, totusi exista diferente morfologice la fiecare persoana in parte, ce face ca unii sa fie mai predispusi la formarea de carii decat altii.

Obiceiurile alimentare sunt si ele un factor important. Cariile se formeaza ca urmare a actiunii acizilor. Bacteriile din cavitatea orala depinde de nivelul de zahar, folosit ca sursa de energie. Dizolvarea zaharului in cavitatea bucala duce la formarea de acid lactic raspunzator pentru demineralizarea smaltului dintilor. Persoanele care consuma multe dulciuri prezinta astfel un risc mai ridicat de formare a cariilor.

Igiena orala – dentistii recomanda mentinerea unei igiene orale corespunzatoare prin spalarea pe dinti regulata, de doua ori pe zi si folosirea atei dentare. Modul in care este realizata aceasta igiena orala depinde de la o persoana la alta si influenteaza aparitia sau tinerea la distanta a cariilor.

Cantitatea de saliva este de asemenea o modalitate de a controla formarea cariilor. O persoana care saliveaza abundent prezinta un risc redus de formare a cariilor, intrucat saliva actioneaza ca o sursa naturala de germeni de curatare.

Bacteriile din cavitatea orala si sarcina pot influenta de asemenea aparitia cariilor, conform cercetarilor. Toti acesti factori provoaca situatii diferite la persoane diferite, principalul este sa avem grija de dintii nostri si sa avem o igiena orala corespunzatoare pentru a nu fi afectati de aceasta problema atat estetica cat si de sanatate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *