Despre drepturile animalelor

Conceptul de drepturi ale animalelor merge pe premisa ca intereselor diverselor specii de animale nu le trebuie acordata o importanta mai redusa fata de interesele umane. Printre aceste drepturi se numara si cel ca animalele sa nu fie supuse abuzurilor, nefiind considerate etice chiar folosirea animalelor in circuri sau gradini zoologice sau orice fel de activitati ce le-ar provoca suferinta, ca sa nu mai vorbim de traficul de animale, vanarea lor pentru blanuri si altele.

Miscarea pentru drepturile animalelor este un program global care isi presupune ca distinctiile morale si legale sa dispara dintre oameni si animale. Sustinatorii acestei miscari spun ca oamenii ar trebui sa trateze animalele intr-o maniera mai umana, nu ca si cum acestea ar fi proprietatea lor. Miscarea se opune vehement testarilor pe animale, folosirea acestora in industria alimentatiei sau imbracamintei.

Cateva curiozitati despre drepturile animalelor:

– multi sunt de parere ca drepturile animalelor s-au infiintat odata cu publicarea cartii „Animal Liberation” de catre Peter Singer in 1975, in realitate organizatii care aveau ca scop prevenirea cruzimii impotriva animalelor au luat fiinta dinainte de anul 1900

– in 2002, Germania a devenit prima tara europeana care a acordat drepturi constitutionale animalelor. Acest lucru s-a mai intamplat si in cazul Elvetiei, insa reviziurea Constitutiei in anul 1999 a exclus animalele din legea fundamentala a statului elvetian; cu toate acestea exista legi ferme privind protectia animalelor

– se pare ca pana si partidul nazist a adoptat niste legi impotriva cruzimii asupra animalelor cand a ajuns la putere in anul 1933; chiar Adolf Hitler ar fi sustinut ideea ca nu va mai fi tolerata cruzimea impotriva animalelor.

– in SUA a fost infiintata „American Society for the Prevention of Cruelty to Animals” (ASPCA) in anul 1866 si apoi 100 de ani mai tarziu au fost puse bazele legilor drepturilor animalelor ramase in vigoare pana si in zilele noastre, cu amendamentele si completarile ulterioare.

Primii pasi in acest sens au fost facuti de mult, este pacat ca a trebuit sa se sesizeze cineva pentru ca niste masuri sa fie luate. Asa se intampla de obicei, si chiar daca exista legi care protejeaza animalele, nevoia actuala este ca aceste legi sa fie si aprobate si puse in aplicare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *