nanotehnologie

Dezavantajele nanotehnologiei

Nanotehnologia se bazeaza pe principiul controlarii materiei in forma sa de baza. Aplicatiile se extind in domenii multiple, insa ceea ce multi nu cunosc este faptul ca utilizarea nanotehnologiei poate sa prezinte riscuri pentru mediul inconjurator si pentru societate.

Aceasta forma de tehnologie este folosita pentru a controla materia la nivel atomic si molecular si este utilizata in domenii variate, de la electronica la medicina. Exista o serie de neajunsuri ale folosirii acestei tehnologii, care se extind de la afectarea mediului si formelor de viata pana la implicatiile sociale aferente.

  • Conform unor descoperiri, nanoparticulele de argint folosite in sosete pentru tinerea la distanta a mirosului neplacut, odata eliberate in apa ii afecteaza puritatea.
  • Nanoparticulele de argint sunt bacteriostatice, ceea ce inseamna ca inhiba dezvoltarea bacteriilor. Acest lucru poate avea ca rezultat distrugerea bacteriilor care ajuta la descompunerea materiilor organice in centrele de epurare si purificare a apei.
  • Procesul de fabricatie al nanomaterialelor rezulta in eliberarea anumitor deseuri, care dauneaza patrunzand in aerul respirabil sau chiar in celulele plantelor si animalelor.
  • Nanoparticulele au dimensiuni extrem de reduse si sunt astfel foarte usor absorbite de corpul uman. Comportamentul lor depinde de forma pe care o au, de marime si de mediul in care actioneaza. Pot ajunge, in unele cazuri, sa duca la slabirea mecanismului de aparare al organismului sau pot reactiona cu procesele corpului afectand functionarea acestora.
  • Pentru a putea cunoaste efectele exacte ale nanoparticulelor si nanodeseurilor asupra mediului, trebuie identificat exact ciclul de viata al acestora, ceea ce nu este un proces foarte usor.
  • Implicatiile la nivel social se fac simtite in felul urmator: produsele nanotehnologiei pot inlocui unele substante naturale. Fermieri si lucratori in fabrici al caror trai depinde de productia si distributia acestor substante naturale pot sa se confrunte astfel cu probleme de ordin economic sau pot ajunge chiar sa isi piarda slujbele.

Nanotehnologia aduce intr-o mare masura avantaje societatii. Tinand insa cont de impactul pe care il poate avea asupra mediului si la nivel social, decizia de a aplica aceasta tehnologie in diverse domenii trebuie gandita foarte bine.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *