pr marketing

Diferente intre marketing si PR

Marketingul este o combinatie a tuturor activitatilor ce ajuta la cresterea vanzarilor unui produs, activitati ce includ elemente precum marketing direct, reclama, branding, PR (public relations) si alte activitati promotionale.

PR-ul, pe de alta parte, ajuta la gestionarea fluxului de informatii dintre companie si public, mentinand relatii favorabile intre cele doua parti. Prin intermediul PR-ului compania se tine conectata la „pulsul” pietei si cunoaste in orice moment parerea publicului despre produsele sale.

Pe langa aceste definitii, sa vedem si alte diferente intre marketing si PR:

1. Functia principala a marketingului este promovarea produselor, in timp ce in cazul PR-ului functia principala inseamna perceptia publicului despre brand si companie.

2. In marketing se promoveaza produsele. In relatii publice, se promoveaza compania. Responsabilul PR promoveaza numele si imaginea intregii companii in timp ce marketerul cauta de obicei sa promoveze un singur produs sau o linie de produse.

3. Marketingul implica vanzarea de bunuri. Relatiile publice implica vanzarea brandului. Activitatea de marketing este directionata spre crearea de produse atractive pentru public, in timp ce activitatile de PR implica a face intreaga companie mai atractiva pentru public.

4. Marketingul incearca sa maximizeze profiturile. PR-ul incearca sa obtina o reputatie cat mai buna. Marketingul incearca sa vanda cat mai multe produse si sa obtina profit, pe cand PR-ul este o investitie pe care compania o face pentru a mentine o imagine pozitiva pe piata, pentru a putea avea incasari mai bune pe viitor.

5. Marketingul este un termen mai larg care include toate activitatile promotionale ce ajuta la cresterea vanzarilor, inclusiv relatiile publice. PR-ul este considerat o parte a intregii strategii de marketing a unei companii.

Prin urmare, exista multe diferente intre marketing si PR, insa se poate spune cu siguranta ca PR-ul ajuta si el foarte mult departamentul de vanzari al unei companii pentru a-si concepe strategiile intr-un mod cat mai eficient.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *