tocuri

Este daunator sanatatii purtatul tocurilor?

Sunt diverse motive pentru care femeile poarta incaltaminte cu toc. Unele femei le poarta pentru a fi mai inalte, altele pentru a fi in ton cu moda. Oricare ar fi motivul, trebuie avute in vedere si efectele pe care le au asupra corpului. Problemele cauzate de purtatul excesiv de tocuri difera in functie de inaltimea acestuia, cu cat tocul este mai mic cu atat problemele sunt mai putine.

Desi purtatul tocurilor este astazi la moda, maine poate cauza durere. Folosirea frecventa a incaltamintei cu toc inalt are efecte daunatoare asupra corpului. Afecteaza in general structura corpului prin afectarea posturii. Femeile care poarta tocuri pentru prima data pot sa aiba dureri de picioare accentuate si o senzatie ciudata in timpul mersului. Afecteaza de asemenea spatele, ducand la diverse complicatii ce se pot agrava.

Aliniamentul corpului este foarte importanta, pentru a nu supune sira spinarii la o presiune excesiva. Aceasta sustine corpul si mentine o postura dreapta, permitand un mers normal. Tocurile intervin in aceasta postura, facand-o sa devina curbata, piciorul orientat in jos punand si mai multe presiune pe degete si pe punctul de impact in timpul mersului, care este redus. Astfel restul corpului se ajusteaza acestei pozitii pentru mentinerea echilibrului, si partea superioara trebuie sa se aplece spre spate pentru a mentine echilibrul, alterand pozitia normala a corpului.

Dupa cum am mentionat, partea inferioara a spatelui este afectata cel mai grav. Pot aparea dureri lombare, corpul fiind aplecat inainte, fortand muschii soldurilor sa lucreze mult mai mult in timpul mersului. Acestea pot duce la dureri groaznice de spate.

In mod normal in timpul mersului, genunchii sunt in pozitie dreapta. Mersul pe tocuri afecteaza si aceasta aliniere, rezultatul fiind un mers cu genunchii indoiti. Afectiunea intalnita cel mai des in acest caz este osteoartrita, femeile fiind mai predispuse la aceasta decat barbatii, deoarece cartilajul care inveleste si protejeaza oasele este macinat in timp.

Pozitia pe varfurile picioarelor creste presiunea asupra punctului de impact in timpul mersului, putand cauza dureri de picioare groaznice. Sanatatea piciorului este la urma urmei mai importanta decat moda, aceasta este trecatoare, asa ca ar fi mai bine de evitat purtatul tocurilor in exces pentru a evita toate aceste probleme – pot fi purtate doar la momentele necesare, ocazii speciale si altele.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *