Toata lumea iubeste shopping-ul, si chiar daca exista cineva care sustine ca nu este asa, cu siguranta are o farama de iubire pentru cumparaturi. O noua achizitie pentru casa sau un nou articol de vestimentatie poate fi un lucru distractiv, incitant si chiar bine meritat pentru multi dintre noi. Daca shopping-ul este o activitatea ocazionala si nu ai nicio problema in a umba pe holurile mall-ului cu mainile goale, nu ai de ce sa iti faci griji.
Cu toate acestea, exista o multime de oameni pentru care shopping-ul este o adevarata problema, fiind descrisa de psihologi ca avand la baza unele probleme mai profunde. Disperatii dupa cumparaturi nu pot sa petreaca mai mult de doua zile departe de a-si cumpara ceva nou si de obicei obisnuiesc sa cheltuie mai multi bani decat isi permit. Suna cunoscut?
Iata cateva semne care iti spun daca esti dependent de cumparaturi
Datorii din belsug. Cartea de credit este convenabila insa este si foarte periculoasa in acelasi timp, determinand ca unii oameni sa se ingroape in datorii inainte sa isi dea seama de acest lucru. Daca ai mai multe carti de credit si nu reusesti sa iti achiti facturile in fiecare luna, e timpul sa iti evaluezi cumportamentul in ceea ce priveste gestionarea banilor de pe cartea de credit.
Fara economii. Un cont pentru economii inseamna mai multi bani gratis si este locul care te poate ajuta in cazul in care ramai fara un loc de munca. In cazul in care te poti detasa de 5 sau 10% din venitul tau personal, incearca sa ii pui deoparte, intr-un cont de economii pe care sa il aprovizionezi in fiecare luna. Faptul ca tii toti banii la un loc pe un cont sporeste cheltuielile imediate, iar asta ar putea fi o adevarat problema.
Cumparaturile iti dau o senzatie high. Indiferent daca esti trist sau bucuros, observi ca te grabesti la mall la o tura de cumparaturi. Acest lucru inseamna ca este vorba de o problema de ordin psihologic. Dependentii de cumparaturi au deseori fantezii, si gandesc, in mod eronat bineinteles, ca viata lor va fi mai buna dupa ce isi cumpara un articol pe care si l-au dorit. Pentru astfel de oameni, shopping-ul creaza o stare de bine si de optimism. Din pacate, acest sentiment este de durata foarte mica si se poate incheta cu un sentiment de vinovatie atunci cand aceste persoane isi verifica finantele.