pauza

Importanta pauzelor la locul de munca

Constient sau nu, multe persoane care lucreaza la birou ajung sa sara peste pauze sau sa profite de foarte putine. Acest obicei de a nu lua pauze poate afecta atat starea mentala cat si fizica in numeroase moduri. Pauzele sunt chiar benefice, chiar daca unii sefi sunt sceptici in ceea ce priveste acest aspect. Considera ca productivitatea este afectata, ca randamentul este redus. In fapt insa situatia sta exact pe dos.

Atunci cand stai ore indelungate asezat la birou in aceeasi pozitie, circulatia sangelui este afectata. Acest lucru este daunator starii de sanatate per total, pot sa apara dureri musculare si articulare, crampe, carcei si altele care duc la o capacitate de concentrare redusa. O pauza de cateva minute la fiecare ora lucrata in care sa te ridici din scaun si sa te dezmortesti imbunatateste circulatia si te reenergizeaza.

Concentrarea asupra unei singure sarcini pentru o perioada indelungata iti solicita foarte mult psihicul. Apare astfel stresul, care duce la afectiuni precum problemele cu tensiunea arteriala, diabet, imunitate scazuta si altele. Stresul psihic de a sta concentrat pe acelasi lucru si stresul fizic de a ramane in aceeasi pozitie pentru timp indelungat poate fi inlaturat printr-o intindere a muschilor si o plimbare care sa relaxeze si mintea.

Lucrand la birou cu totii avem acel sentiment binecunoscut: vederea incetosata si ochii inlacrimati. Acest lucru se datoreaza unui stres suplimentar asupra ochilor, ce poate fi remediat cu o scurta pauza in care sa iti relaxezi privirea, in care sa iti stropesti fata cu apa rece pentru a-ti hidrata ochii.

Postura este de asemenea afectata de la stat foarte mult timp asezat la birou. Pe langa alegerea unui scaun confortabil, sunt insa necesare si pauzele, pentru ca dupa cum spuneam in prima faza, o postura mentinuta timp indelungat afecteaza circulatia. O data pe ora, sau o data la doua ore, trebuie sa te mai ridici, trebuie sa iti intinzi muschii, pentru ca aceasta forma de sedentarism prelungit – lucratul la un birou – iti poate afecta in cele din urma sanatatea.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *