Fizicienii au verificat predictia speciala a lui Albert Einstein privind teoria relativitatii cu o acuratete fara precedent. Experimentele realizate la un accelerator de particule din Germania au confirmat teoria ca timpul se misca mai lent pe un ceas care se misca decat pe unul care sta pe loc. Acest experiment este cel mai strict lucru al efectului „dilatarii temporale”, teorie pe care Einstein a prezis-o. O consecinta a acestui efect este faptul ca o persoana are calatoreste intr-o racheta de mare viteza va imbatrani mult mai greu decat oamenii care se afla pe pamant.
Cativa fizicieni se indoiesc de faptul ca Einstein ar fi avut dreptate. Thomas Udem, fizician in Germania, dar care nu a fost implicat in aceasta cercetare, declara ca matematica care descrie efectul dilatarii timpului este fundamentala in cazul tuturor teoriilor fizice. De asemenea, acesta sustine ca este foarte important ca acest lucru sa se testeze cu cea mai mare precizie posibila.
Pentru a testa efectul dilatarii timpului, fizicienii trebuie sa compare doua ceasuri- unul care sta pe loc si altul care se misca. Pentru a face acest lucru, cercetatorii au folosit particule de mare viteza, care sunt stocate si studiate la Centrul Helmholtz, in Darmstadt, Germania.
Oamenii de stiinta au pus ceasul in miscare prin accelerarea ionilor de litiu, la o treime din viteza luminii. Apoi au masurat o serie de tranzitii si au obervat ca electronii au sarit la diferite niveluri de energie. Frecventa acestor tranzitii a fost etichetata ca fiind „tic-tac-ul” ceasului. Tranzitiile ionilor de litiu, care nu s-au miscat au servit ca ceas stationar.
Cercetatorii au masurat efectul dilatarii timpului cu o rata de precizie mai mare decat a fost descoperita in oricare alt studiu realizat anterior, inclusiv a celui realizat in 2007, de catre aceelasi grup de cercetare. Acestia declara ca rezultatele sunt de cinci ori mai bune decat rezultatul anterior, si de 50-100 de ori mai bune decat orice alte metode folosite de catre alte persoane pentru masurarea dilatarii timpului relativist.