Suna ca si cum ar fi un viitor indepartat, unde comportamentul nostru ar putea fi modificat in timp ce dormim, insa oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze ca anumite comportamente si idei pot fi modificate prin influentarea modului de a invata a creierului, in timpul unui pui de somn.
O echipa de la Universitatea Northwestern a fost capabila sa demonstreze ca anumite atitudini nedorite, in acest caz, de sex si de prejudecata rasiala, pot fi modificate constant prin formarea creierului in timpul somnului. Cu atat mai mult, aceste schimbari au tinut pana la o saptamana dupa ce experimentul a fost incheiat. Cercetatorii cred ca abilitatea de a modifica un comportament nedorit poate avea potential in foarte multe situatii, insa trebuie luata in considerare, in primul rand, etica.
Asadar, cercetatorii au lucrat la un studiu axat pe prejudecatile inconstiente, pe care foarte multi dintre noi le detin. Aceste prejudecati au un impact foarte mare asupra modului in care interactionam cu oamenii. Pentru a face acest lucru, cercetatorii au realizat un studiu online, in curs de desfasurare, numit Project Implicit, care a fost creat de oamenii de stiinta de la Harvard pentru a urmari si a testa prejudecatile oamenilor fata de o serie de subiecte, de la rasa la sexualitate si religie.
Asadar, acesti au realizat studiul online, iar participantilor li s-au afisat o serie de imagini cu femei. Dupa acest lucru trebuiau sa asocieze imaginile cu anumite cuvinte din diferite domenii: matematica, stiinta etc. Apoi, acestia au fost nevoiti sa refaca testul, in urma caruia s-a obervat o scadere a fluctuatiilor cerebrale. Apoi, acestia au fost rugati sa doarma timp de 90 de minute, timp in care cercetatorii au lasat diferite sunete sa ii incante pe parcursul somnului. Dupa acest experiment, acestia au descoperit ca prejudecatile rasiale si de sex au scazut foarte mult- cu 56%, iar la o saptamana mai tarziu, scorul acestora era cu 20% mai scazut fata de valoarea initiala.