stangaci

Renumiti oameni stangaci

Stiati ca aproximativ 10% din populatia globului este stangace? Stangacii isi folosesc mana stanga pentru activitatile de zi cu zi precum mancat, scris, jocuri, pictura etc. Mana lor stanga este dominanta, si nu sunt foarte multi, 90% din populatia globului fiind dreptace.

Inainte, a fi stangaci era un stigmat social si era asociat cu rautatea si ghinionul. Departe de adevar insa. Au existat multe personalitati de-a lungul istoriei care au fost stangace, in toate domeniile.

Exista teorii care sugereaza cateva avantaje de a fi stangaci. Unele dintre acestea sunt insa simple observatii, neavand o documentare in spate.

  • studiile spun ca acesti oameni se adapteaza mult mai bine in mediul acvatic decat dreptacii
  • persoanele care obtin scoruri extreme la testele de IQ sunt de obicei stangace
  • sportivii stangaci au un avantaj fata de cei dreptaci, intrucat se descurca mai bine decat acestia
  • cercetarile arata ca din totalul populatiei stangace, majoritatea sunt barbati
  • folosirea mainii stangi ca mana dominanta (sau a mainii drepte) nu este un lucru care se mosteneste.

Personalitati cunoscute din istorie au fost stangace. Astfel avem:

– conducatori: Alexandru cel Mare, Napoleon Bonaparte, Julius Caesar, Fidel Castro, Regina Victoria
– presedinti americani: Barack Obama, Bill Clinton, George H. W. Bush, Harry Truman, Gerald Ford, Herbert Hoover
– sportivi: Martina Navratilova, Monica Seles, Babe Ruth, Randy Johnson, Larry Bird, Mark Spitz
– artisti/scriitori: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Mozart, Beethove, Paul McCartney, Ringo Starr, Lewis Carroll, Jimi Hendrix, Justin Bieber
– actori: Charlie Chaplin, Tom Cruise, Robert De Niro, Greta Garbo, Whoopi Goldberg, Angelina Jolie, Nicole Kidman, Keanu Reeves, Bruce Willis
– alte personalitati celebre stangace: Bill Gates, David Rockefeller, Sir Isaac Newton, Marie Curie, Oprah Winfrey, David Cameron, Printul William

Pe langa dreptaci si stangaci, exista un segment de populatie care isi folosesc ambele maini cu aceeasi dexteritate. Persoanele ambidextre reprezinta in jur de 1% din populatie. Leonardo da Vinci este unul din cei mai renumiti artisti ambidecstri din lume. Desi a scrie cu mana care nu este dominanta devine posibil cu ceva exercitiu, persoanele nascute avand ambidexteritate sunt destul de rare.

Pentru persoanele stangace este destul de dificil uneori, deoarece majoritatea echipamentelor si uneltelor sunt concepute pentru dreptaci. Cu toate acestea, gasim in toata lumea exemple de stangaci care au excelat dincolo de orice limite in toate domeniile.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *