izolatie

Riscuri asociate cu spuma poliuretanica

Fiecare dintre noi incearca sa isi infrumuseteze casa, sa o faca mai sigura, mai confortabila, dar in acelasi timp sa o faca si mai eficienta si mai sanatoasa. O investitie in locuinta, chiar daca este mai mare la inceput, poate sa asigure acel confort dorit, si aici ne referim si la izolatia cu spuma.

Izolatia cu spuma poliuretanica este din ce in ce mai utilizata, deoarece este foarte eficienta in sigilarea si izolarea crapaturilor si locurilor libere din pereti, acoperisuri etc. Se previn astfel fluxurile nedorite de aer si se creaza un mediu rezistent la apa, reducandu-se si condensul. Aplicata pe pereti, acoperisuri, suprafete din beton, poduri, spuma poliuretanica are rolul de agent rezistent la temperatura.

Componentele sale contin chimicale lichide, care odata amestecate, in momentul in care se pulverizeaza, in contact cu aerul se intaresc si formeaza acea spuma care se umfla si umple toate golurile. Izolatia cu spuma poliuretanica are totusi si cateva riscuri pentru sanatate. Dintre acestea enumeram:

  • chimicalele utilizate sunt cunoscute a cauza astm, in principal din cauza chimicalului denumit izocianat
  • sunt continute de asemenea chimicale ce cauzeaza o sensibilizare a cailor respiratorii si nu numai, provocand reactii alergice la persoane, reactii precum iritatii ale pielii, ale gatului sau ochilor, dificultati respiratorii si altele
  • expunerea la chimicalele daunatoare provoaca de cele mai multe ori tuse, dureri de cap, greata sau dureri in piept
  • compusii din izocianati sunt recunoscuti ca si substante carcinogenice
  • vaporii toxici eliberati in momentul pulverizarii spumei poliuretanice pot cauza orbire temporara sau chiar pierderea cunostintei.

Desi sunt numeroase riscurile pentru sanatate ale spumei poliuretanice folosita la izolatii, pot fi prevenite prin amestecul in cantitati potrivite a substantelor constituente. De asemenea se recomanda purtarea echipamentului de protectie adecvat sau chiar angajarea de personal specializat pentru izolatia prin aceasta metoda. Trebuie de asemenea notat ca odata ce spuma poliuretanica se intareste, nu mai prezinta absolut nici un risc pentru sanatate, prin urmare trebuie doar aplicata corespunzator.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *