rca ieftin

Se scumpesc politele RCA

Odata cu trecerea fiecarui an, sau a unei perioade de 6 luni, in functie de cum si-a incheiat fiecare detinator auto polita obligatorie de raspundere civila auto (RCA), tariful ar trebui sa scada. Acest fapt este conditionat de neinregistrarea de daune pe autovehiculul respectiv, prin sistemul de bonus-malus.

La fiecare dauna inregistrata, tariful politei RCA va creste in functie de gravitatea avariei, iar daca nu se inregistreaza deloc incidente, la o reinnoire dupa 6 luni ar trebui sa scada pretul fata de cel anterior cu 5%, respectiv la o reinnoire pe 12 luni cu 10%. Aceasta reducere nu se mai face insa simtita.

De ce? Pentru ca, desi toata lumea cauta un RCA ieftin, scumpirile periodice anuleaza efectiv sistemul de bonusare. Doar intr-un caz fericit, scumpirea este echivalata de bonusul obtinut datorita neinregistrarii daunelor. De obicei insa nu se intampla asa.

Un caz aparte este cel al tinerilor cu varsta de pana in 30 de ani, ce au avut o surpriza foarte neplacuta incepand cu acest an. Politele RCA s-au dublat sau chiar triplat in cazul acestora. Spre exemplu, un tanar de 29 de ani ce dorea sa inmatriculeze un autoturism a aflat ca asigurarea RCA il va ajunge aproximativ 450 lei pentru 6 luni. Dupa 2 luni, implinind 30 de ani, a inmatriculat definitiv autoturismul si a incheiat polita de asigurare la un pret de 245 lei pentru 6 luni. Proaspetii posesori de permis au fost taxati la sange, fiind considerati ca prezentand un risc mai mare pe sosele, astfel un tanar de 21 de ani care inmatriculeaza un autoturism cu capacitate cilindrica de 1600 cc plateste incepand de la 850 lei pentru o polita de 6 luni. Pensionarii sunt avantajati si au reduceri substantiale, desi poate ca si ei prezinta un grad de risc mai ridicat, varsta incetineste reflexele, strica vederea si asa mai departe.

Noutatea pentru urmatorul an, pentru 2015? Noi scumpiri si la preturile RCA. Conform declaratiilor oficiale, pretul pentru o polita RCA va creste cu pana la 30%, astfel o polita de aproximativ 700 lei platita anul acesta va costa in 2015 la reinnoire undeva in jur de 900 lei. Desigur, difera de la caz la caz, conform acelorasi declaratii oficiale si articole citite scumpirea medie va fi una de 17%.

One comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *