stres

Sfaturi sanatoase pentru a scapa de stres

Stresul este parte din viata noastra zilnica, indiferent de domeniul pe care activam, de munca pe care o facem, de provocarile la care suntem supusi. Cu toate acestea, unul din motivele pentru care stresul se accentueaza este faptul ca facem alegeri gresite in ceea ce priveste nutritia. Exista cercetari si studii ce arata corelatia puternica dintre stres si dieta. Persoanele reactioneaza diferit: unii mananca mai putin in conditii de stres, altii se alimenteaza in exces, este un intreg cerc vicios ce incepe si continua la nesfarsit. Cum poti scapa de stres intr-un mod sanatos? Iata in continuare cateva recomandari.

1. Mananca la aceleasi ore. Regula este sa nu ratezi nici una din mesele importante – micul dejun este dupa cum spun nutritionistii, medicii si specialistii in domeniu cea mai importanta masa a zilei, insa nici celelalte nu trebuie neglijate. Pranzul si cina readuc echilibrul in alimentatie, atat pentru persoanele care mananca prea putin cat si pentru cele care mananca prea mult.

2. Evita alcoolul, cofeina si tutunul. Aceste obiceiuri nesanatoase sunt foarte daunatoare si au o influenta directa asupra nivelului de stres resimtit. Daca trebuie sa consumi alcool – de exemplu la o ocazie sau la un eveniment deosebit – consuma cu moderatie, aceeasi recomandare fiind valabila si in cazul tutunului sau cofeinei. In cantitati mici nu dauneaza decat foarte putin, insa excesele au un impact total negativ.

3. Mananca sanatos. Consuma alimente bogate in vitamine si nutrienti, pentru a oferi organismului resursele necesare pentru a lupta cu toti factorii externi daunatori care il pun in dificultate si car cresc nivelul stresului.

4. Consuma cat mai multe lichide. Nu trebuie sa ajungi sa fii insetat. Pentru a nu ramane deshidratat, organismul are nevoie de aproximativ 1,2 litri de lichide zilnic. Trebuie astfel sa ne hidratam corespunzator, insa cu lichide care sa nu aiba efecte adverse – de preferat este sa ne hidratam cu apa.

5. Cresterea consumului de proteine este foarte indicata. Acestea sunt esentiale pentru toate „reparatiile” necesare in organism, dar si pentru dezvoltarea armonioasa a muschilor si tesuturilor corpului.

Urmand acesti pasi simpli si pastrand o atitudine pozitiva, vei reusi sa tii la distanta stresul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *