Regnul animal este extrem de diversificat, cu creaturi unice si care continua sa ne uimeasca si sa ne inspire. Unul din aceste aspecte este monogamia – conceptul de a sta impreuna cu acelasi partener pentru toata viata. Este de obicei asociat cu oamenii, insa studiile recente arata ca rata actuala de divorturi a ajuns la un nivel foarte ridicat, aproximativ jumatate din mariaje terminandu-se dupa doar cateva luni sau cativa ani.
Gasim exemple insa si in regnul animal, cercetarile arata ca peste 90% din speciile de pasari formeaza perechi pe viata, spre deosebire de mamifere, unde procentul este mult mai scazut, undeva in jur de 3%. Perechile astfel formate dureaza zeci de ani uneori, sau pana unul dintre parteneri moare. Desigur sunt si exceptii cand unul dintre parteneri incalca regulile si ‘”inseala”, dar speciile enumerate mai jos au cele mai bune punctaje in ceea ce priveste angajamentul.
Gibonii – specie de maimute, rude foarte apropiate ale oamenilor in ceea ce priveste relatiile monogame. Majoritatea cuplurilor din aceasta specie formeaza perechi pe viata, isi cresc odraslele, petrec timpul impreuna. Studiile arata ca masculii mai schimba partenerele uneori, insa rata de despartire nu e la fel de mare precum la oameni.
Lebedele – aceste simboluri ale afectiunii se ridica la inaltimea asteptarilor, formand perechi de durata. Majoritatea perechilor sunt de nedespartit pana cand unul din parteneri moare. Masculul construieste cuibul si ajuta la cresterea bobocilor. Lebedele sunt frecvent vazute inotand impreuna si atingandu-si ciocurile.
Vulturii plesuvi – simbolul SUA – pasare care sta impreuna cu partenerul pentru timp foarte indelungat. Sunt inregistrari documentare ce inregistreaza perechi ce au ajuns pana la 25 de ani. La moartea unuia dintre parteneri, cel ce ramane isi gaseste un altul.
Vulturii negri – iau monogamia foarte in serios. Studiile genetice asupra progeniturilor arata ca aproape toti au fost ingrijiti de aceeasi pereche care le-a dat viata. De asemenea partenerul care inseala va fi atacat de celalalt!
Lupii – un exemplu clasic de familie iubitoare. Sunt animale care traiesc in haite si formeaza legaturi puternice cu partenerii. Haita de obicei este compusa din cuplul de lupi si puii lor. Totusi la moartea partenerului merg mai departe si gasesc un altul.
Pinguinii – majoritatea formeaza cupluri pe viata; perechea isi creste puii tot timpul impreuna, in ciuda iernii vitrege si dificultatilor.
Albatrosii – isi iubesc foarte mult partenerii si parcurg in zbor distante uriase pentru a se intoarce fiecare la perechea sa in sezonul imperecherii. Cuplurile au o longevitate ce poate ajunge la decade.
Desigur mai sunt si alte exemple, e clar ca monogamia exista si in regnul animal si ca si aici putem gasi acelasi atasament si angajament precum la oameni, poate chiar mai mult.