Traditii si obiceiuri de Constantin si Elena

In data de 21 mai, in fiecare an, crestinii ortodocsi sarbatoresc ziua Sfintilor imparati Constantin si Elena. Desigur, ca la fiecare sarbatoare, exista o sumedenie de traditii si obiceiuri de care se tine cont cand celebram aceasta sarbatoare.

Edictul de la Milan, pretinde ca Imparatul Constantin a facut actiuni cu scopul de a imbunatati viata crestinilor. El a demontat pedepsele precum rastignirea, a taiat dreptul tatilor de a-si omora sau vinde copii. Odata cu cinstirea Sfantului Constantin, se celebreaza si mama sa, Elena care a contribuit si ea la intarirea si raspandirea crestinismului. Traditiile spun ca datorita Elenei, s-a descoperit lemnul Sfintei Cruci care a fost folosit la rastignirea lui Iisus.

Exista zone in care de Constantin si Elelena se realizeaza obiceiuri care au pornit de la superstitiile din popor. Oamenii nu muncesc, ma refer la agricultori, nu lucreaza pentru ca asa, zic ei, evita pagubelele aduse de pasarile cerului. Mai exista zicale care spun ca daca plantezi porumb, miei sau ovaz dupa aceasta sarbatoare, plantele se vor usca. De asemenea, oamenii care se ocupa cu via, spun ca daca vor munci la ea de Constantin si Elena, atunci graurii le vor manca roadele si recolta.

Oamenii care se ocupa cu oieritul, stabilesc pe data de 21 mai seful si locurile in care se stabilizeaza stanele. Tot ei, au obiceiul de a face un foc mare pentru a feri oitele de pericole atata timp cat aceastea se afla in stana.

Pentru a avea spor si pentru a feri gospadaria de rele, gospodinele stropesc cu agheasma in locurile in care merg des, pe haine si in locuinte. Ele mai dau cu tamaie tot in acest scop.

De asemenea, se spune in popor ca cine imparce cruciulite in data acestei sarbatori, va avea noroc si va fi vegheat tot anul. In calendarul popular exista o alta sarbatoare ascociata acesteia care se dedica pasarilor de padure.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *